5 tips

Är du "bara" ridskoleryttare, men längtar efter mer häst. Här kommer fem enkla tips som kan ta dig ett snäpp längre på vägen.

1. Häng mycket i stallet och hjälp till
En som är nyfiken och villig att hjälpa, blir belönad. Om du visar att du är intresserad och vill lära dig mer kommer de mer erfarna personerna i ditt stall att hjälpa dig. Kanske kan du få rida lite extra på den där hästen som är lite trött på livet och vill komma ut i skogen, kanske kan du få lära dig klippa vinterpäls, longera eller slå på tappskor. Det värsta som kan hända när du hänger lite extra i stallet och hjälper till i jobbet, är att du får lite träningsvärk, men då kommer ju också nya muskler ;)

2. Titta på andras ridlektioner
Man lär sig mycket av att se andra rida, så att inte bara rida egen lektion en gång i veckan, utan också ta någon kväll där man sitter med block och penna och tittar på andra (i samma utbildningsgrad eller mer erfarna) som rider lektion. Man snappar alltid upp någonting!

3. Ridpassdagbok
För en liten dagbok över alla dina ridpass. Vilken häst du red, vad ni hade för uppvärmning, huvudmoment och vad som ingick i övningarna. Skriv också hur ridpasset kändes, vad gick bra? Vad gick mindre bra? Vad fick du för feedback från ridläraren? Sa ridläraren något speciellt bra tips. Om man skriver ner det är det lätt att gå tillbaka för att få inspiration, se hur man utvecklats eller få en påminnelse om vad man ska tänka på inför kommande ridpass.

4. Läs hästböcker
Hästlitteraturen är underskattad, det finns massor att lära genom att läsa. Klassikerna "Hästhållning i praktiken" och Bo Tibblins "Ridlära" är böcker som inte bara är fullproppade av massa beprövad erfarenhet, utan som också ligger till grund för utbildningar och yrkesprov. Titta på biblioteket, i klubbrummets bokhylla eller på second hand. Det finns en guldgruva av erfarenhet och lärdom att vältra sig i.

Är man ingen bokmänniska finns självklart massor av bra internetsidor att ta till istället. På SvRF´s hemsida finns en jättebra Hästkunskaps-flik och på hastsverige.se kan man alltid hitta något läsbart. Hästbloggar är också ett bra tips. Däremot bör man självklart vara källkritisk, allt man läser är inte sant!

5. Våga fråga
Är det något du undrar över - ställ frågan! Du får aldrig ett svar om du inte vågar. Du kommer inte ses som mindre vetande, eller dum. Bara intresserad och duktig som vill veta mera, och tar reda på varför man gör som man gör, innan du gör det.

Våga!

 

 

Om inte förra inlägget övertygade, finns det ju andra fördelar ridtjejer sägs ha

Hahaha