Svår frågaHej Alexandra!
Vi får se lite - har inga direkta planer där i nuläget. Inte funderat på det direkt! Hoppas faktiskt få tillbaka Elton efter sommarn igen! Men får väl se :) det stämmer att jag lånar honom och att Sindarve äger honom! Får nog fundera lite till och återkomma ;) 

Svar på kommentar - unghästhoppning

Nipre Om: Meet Mr. Perfect IP: 94.22.160.194


Jag tycker att det är dags igen för lite teori om unghästridning :) De inlägg är så intressanta att läsa. Så här kommer några frågor: Hur höga (enstaka/bana) hinder hoppar ni? Hur väljer du höjden när du rider på en unghäst, tänker du mera på hästens ålder eller dess kapacitet? T.ex. om du hade Corall och någon annan, jämnårig häst, skulle de hoppa lika höga hinder eftersom de är 4-åringar eller skulle du hoppa högre hinder med den hästen som har mer kapacitet och lägre med den som inte är så hoppinriktad?

 

SVAR:

När det kommer till hinderhöjder med unghästar så brukar det vara en riktlinje att se vad får de lov att starta på tävling? 4 år - 1m, 5 år - 120, 6 år - 130 och 7 år - 140.

Högre än vad de förväntas prestera på tävling tycker jag inte att det finns någon anledning att träna på. Man ska komma ihåg att det är höga hastigheter och höga hinder som sliter på hästarna. Och en 4 åring är ännu ej fullväxt och har inte styrkan i kroppen att orka med träning på samma sätt som en tex 12 åring som är färdig i kroppen. Tänk att när hästen landar efter ett hinder landar den på ett framben... Det blir mycket belastning på det frambenet då.

Corall har hoppat ett fåtal språng på 1 m. Det har känts enkelt och utan större ansträning för honom. För 4 månader sen så ville han knappt hoppa en oxer på 50 cm. Nu när han förstått vad man begär av honom och byggt enkla övningar som ger honom självförtroende, samt mycket styrketräning och konditionsträning för att bygga upp orken, så har hoppningen lossnat för honom. Det känns väldigt enkelt att hoppa 80-90 cm hinder på honom nu.

När det kommer till höjder och hästens kapacitet så ser jag ingen vits alls med höjdhoppning? Jag är noll imponerad av höga hinder - men jag är otroligt imponerad av bra balans, fina hjälper, okomplicerad ridning, harmonisk avspänd häst, elasticitet, spänst och en häst med självförtroende och förtroende för sin ryttare.

Unga hästar är ofta ambitiösa - och oförstörda. Det hoppar med sin klumpeduns till ryttare i alla lägen. De vet inte vad för nära/för stor distans är,...De spetsar öronen och hoppar! En äldre häst är klok nog att stanna när ryttaren rider illa och sätter den i skiten, gång på gång.. Allt för ofta blir de unga talangfulla hästarna brända i sin hoppning av för svåra uppgifter för tidigt, eller skadade då kroppen inte tålde belastningen.

Med unga hästar är det en viktig del att vänja dem vid olika typer av karaktärshinder. Mur, grind, plank och vattenmatta. Kom ihåg att det handlar inte bara om hindrets höjd, olika övningar som jobbar lydnad, balans, lösgjordhet, liksidighet och uppmärksamhet ger mer än att leka hjödhoppning på ett vanligt enkelt hinder. 

Slutligen kan jag väl erkänna att jag gärna skyndar långsamt, hoppar hellre lite oftare (2 ggr/vecka max) och lågt, och inte för många språng per gång så hästen blir trött och får mjölksyra i musklerna. Jag vill hellre att det ska kännas löjligt enkelt för hästen, en på håret vad den klarar av. Hästen ska lära sig av goda erfarenheter - inte av bittra misstag..

 

 

 Talangfulla 5-åringen Belcanto gör sin debut på tävling, 90 cm med lätthet och glädje.
 
 

efterlyser perfekt sadel..

Hopptränade för mig själv igår (nästa veckan kommer troligen våran tränare hålla hoppningen igen :D ) och vi byggde upp denna övningen http://www.jumpclub.se/kombinera-trav-och-galopphoppning/ 
Corall fortsätter att vara en liten stjärna. Har inte något att anmärka på från gårdagens hoppning. Han skötte sig, hoppade fint och lagom med energi. 
 
Meeeeen, nu har jag ett problem. Jag inser att det ÄR DAX att hitta en annan sadel åt honom. Meeeen. Vem ska man ta till hjälp?! Jag vet en duktig sadelutprovare på Gotland, men lite dyrt att skeppa över henne och provsadlar till oss här i norrort. Suck. Jag vill ha en begagnad Equipe och har väl en budget upp till 15-20 tusen. Även om det svider satan, så behövs ju sånna summor för att få en bra sadel. Och visst, jag har ju endel erfarenhet att prova ut sadlar till hästar genom åren, men till Corall, om jag lägger så mycket pengar på en annan sadel, så vill jag ha experthjälp att få en som passar honom perfekt.. Tyvärr har jag endel dåliga erfarenheter av så kallade sadelexperter.. Så här står jag och trampar och velar hur jag ska göra. Våga anlita någon med förhoppning att det inte är att slänga pengarna i sjön? Eller ge mig ut på sadeljakt på egenhand..? Hmmm