Ett svar från jossan


Nipre Om: 
IP: 94.22.184.107
Brukar du rida ensam ute på unghästarna också? Hur går det, om ni möter nånting ”farligt” (typ traktor, brevlåda osv.) när unghästen inte har nån hästkompis med sig? 
Återkalla publiceringSvaraTa bort
 
 
Corall har blivit uteriden själv sen våren han var 3 år. Han va styrbar i alla gångarter (typ riden 10 ggr) när jag red ut han ensam första gången. Före detta hade vi ridit kanske 3 ggr med sällskap ute där corall fått testa gå i täten, och promenaderat endel i skog och mark för miljöträning.
Min åsikt är att man ska lära hästen redan från första början att gå ut på tur ensam. Det är sååå frustrerande att ha en häst som inte går att rida ut på själv! Det handlar om förtroende och ledarskap och detta befäst redan vid hanteringen av den unga hästen.  
Oftast går det bra även när vi möter ngt farligt. Corall e jätterädd för lastbilar o mc men då brukar jag ta mig av vägen och gå till sidan en bit så han får lite utrymme till det läskiga. Ibland kan de vara nån läskig fladdrande pressening som han e tveksam till men jag är envis och corall vet att jag bestämmer och inte ger mig. Hästen får aldrig vända hemåt. Den ska framåt dit nosen pekar även om det tar 30 min att passera det livsfarliga. Befäster man detta på den unga hästen brukar det inte vara ngt större problem i framtiden att rida ut. 
 
För inte så länge sen mötte vi en älg i skogen, corall blev livrädd (jag hann inte ens reagera..) och vände runt och började skena hemåt varpå han sprang in i ett träd och sopade av mig! Som tur va höll jag kvar i tyglarna så han inte kom lös. Det va lite svettigt där ett tag, att få älgen att flytta sig från stigen så vi kunde passera, corall aTT lugna ner sig och för mig med mosat knä hitta en sten att sitta upp från.. Men vi överlevde det oxå. 
 

Kommentera inlägget här :