Svar om underlag


Nipre Om: 
IP: 94.22.184.107
” det sliter att rida för mkt pp böjda spår samt fibersandunderlag” 

Det här var en intressant kommentar. Tycker du inte om fibersandunderlag? I allmänhet eller bara i ert ridhus? Och tycker du att det sliter alla (också äldre) hästar eller bara unghästar eller bara Corall? Jag har aldrig ridit på fibersandunderlag, har nog gått där när jag har varit funktionär i olika tävlingar. Så jag vet inte om man märker skillnaden när man rider på fiber i stället för (t.ex) gummi. I vårt ridhus har vi gummi”boll”sandunderlag (det heter nånting fint men kommer inte på namnet just nu). Men jag vet många som väljer att bara tävla i de inomhustävlingar där det finns fibersandunderlag. Och när man väljer stallplatser till sin häst, om det finns två ”lika bra” stall, brukar man välja den, som har ett ridhus med fibersandunderlag. 
Återkalla publiceringSvaraTa bort
 
 
Svar:
 
Jag älskar att rida på fibersandunderlag, och corall trivs väldigt bra på det oxå. Ett välskött underlag som är vältat och vattnat tycker jag ger en bra känsla att rida på, mkt bra grepp så man verkligen kan galoppera på och underlaget släpper inte om man hoppar. Traditionellt underlag kan ju glida om man tex vänder så hästen i värsta fall går omkull.. Däremot ska man tänka på att det bra fäste som fibersanden ger - hämmar hästens naturliga stötdämpare som innebär att hoven vid istättning glider några millimeter på marken. Detta för att minska stöten som hovleden/kotan/knät måste ta upp av kroppens belastning. Fibersand kan då liknas med att rida med brodd - det tar Stopp direkt när hoven sätts ner och då blir belastningen större för lederna i benet.
För att få en hållbar häst ska man vara noga med att variera underlag, rida på hårda, mjuka, ojämna, jämna, sand, spån och fiber. Lagom mycket och med eftertanke så hästen byggs upp och blir hållbar! 
 
hoppas du blev nöjd med svaret//Jossan

Kommentarer :

#1: Nipre

Tack för svaret! Jag visste inte att underlag kan ”bromsa” hästens rörelser på samma sätt som broddar. Jag har trott att man borde undvika (eller inte rida jämt) på för hårda eller mjuka underlag, men att på ett ”perfekt” underlag kan man rida hur mycket man vill utan att det skadar hästen.

skriven

Kommentera inlägget här :