Tankar kring coralls träning

fick som jag skrev i förra inlägget mkt bra hjälp och tips igår kring hur Corven ska jobbas för att utvecklas positivt. Tänkte försöka dela med mig om hans upplägg.
 
-En del är stor variation i arbetet. Aldrig nöta i ridhuset 2 dagar i rad. Han tappar motivationen och det sliter att rida för mkt pp böjda spår samt fibersandunderlag. Varva med uteritter, tömkörning, longeringspass så han för bygga upp sin kropp att bli hållbar. Corall är en otroligt ambitiös häst som har lätt för att överarbeta - han har bakbenen inunder sig och arbetar så mkt så det är viktigt att låta kroppen vila så han inte får träningsvärk följt av protester som vi hade problemen med i våras.. 
-Jobba ungefär 5 dagar i veckan. Tycker det är lagom när man är 5 år. Sen går han ju ute dygnet runt på ett Active Stable ihop med 15 andra valacker, så han rör ju sig extremt mkt jämfört med hästar som står själva i hage och på Box. Så vissa veckor kan 4 dagar arbete vara mer lagom.
-Minst eTT pass ska vara utan ryttare på ryggen. Men ser verkligen vid tex tömkörning hur hans ryggfileer jobbar. Sen tycker jag men kommer åt bakbenen bra vid tömkörning.
-Separera hoppridning och dressyrridning. Låter lite konstigt kanske? Ska förklara hur jag menar - jag och Mia pratande om detta igår. För C del så är det viktigt i hoppningen att ha nosen väl framme, nacken uppe för att va lätt i fronten och framme för skänkeln. Mkt tempoväxlingar med fokus på att det ska hända saker kvickt och att han i tex svängar inte får grotta ner sig. På dressyrpass ska han självklart jobbas rund med stöd pp bettet, rund o lång hals, ryggen upp och bakbenen in. Böja och forma kroppen. Men detta kan han inte ridas i vid hopp/markarbete för då orkar han inte. Man behöver sätta upp nosen för att få in bakbenen. Just nu! Målet är självklart att han ska kunna jobbas korrekt även vid hoppridning. Men i dagsläget är han för svag för det. Så vi skiljer på dessa passen hur han ska arbeta.
 
Allt för dig min prins 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Nipre

” det sliter att rida för mkt pp böjda spår samt fibersandunderlag”

Det här var en intressant kommentar. Tycker du inte om fibersandunderlag? I allmänhet eller bara i ert ridhus? Och tycker du att det sliter alla (också äldre) hästar eller bara unghästar eller bara Corall? Jag har aldrig ridit på fibersandunderlag, har nog gått där när jag har varit funktionär i olika tävlingar. Så jag vet inte om man märker skillnaden när man rider på fiber i stället för (t.ex) gummi. I vårt ridhus har vi gummi”boll”sandunderlag (det heter nånting fint men kommer inte på namnet just nu). Men jag vet många som väljer att bara tävla i de inomhustävlingar där det finns fibersandunderlag. Och när man väljer stallplatser till sin häst, om det finns två ”lika bra” stall, brukar man välja den, som har ett ridhus med fibersandunderlag.

skriven

Kommentera inlägget här :